Radiațiile ultraviolete (UV) dăunează atât ochilor, cât și pielii.

Nu puteți vedea sau simți razele UV dar ele sunt prezente pe tot parcursul anului. Și la fel ca pielea dvs., ochii au nevoie de protecție.

Expunerea excesivă la radiațiile UV ale soarelui poate provoca o varietate de probleme oculare, inclusiv cataractă, degenerescență maculară sau chiar cancer de ochi și pleoape. Problemele oculare legate de razele UV apar foarte încet, după mulți ani de expunere repetată la radiațiile UV. Dar este posibil, de asemenea, ca în decurs de doar câteva ore de expunere la lumina puternică a soarelui, să apară o reactie inflamatorie, dureroasă - fotokeratita.

Știați că?

  • Apa reflectă până la 100% din razele UV
  • Zăpada reflectă până la 85%
  • Nisipul uscat și betonul reflectă până la 25%
  • Chiar și iarba reflectă până la 3%

Conform unui raport de protecție UV din 2016 a Consiliului Vizual din SUA

Din aceste motive, este important să vă protejati ochii in mod adecvat împotriva soarelui, oricând vă aflați în aer liber.

Utilizarea de ochelari de soare care blochează 100% din radiațiile UV ale soarelui ar trebui să înceapă de la o varstă fragedă și să continue pe tot parcursul vieții.

Indicele UV

Indicele UV este o măsură relativă a cantității de radiații solare ultraviolete, ce ajung la sol, la momentul în care soarele se află în punctul său cel mai înalt de pe cer. El este un indicator al riscurilor potenţiale pentru sănătate.

Tabelul următor vă prezintă riscul de arsuri, la expunere solară, dacă pielea e lăsată neprotejată, bazat pe indexul UV:

Indicele UV Nivel de risc Minute pană la arsura solară
11+ Extrem 10
8 - 10 Foarte ridicat 25
6 - 7 Ridicat 30
3 - 5 Moderat 45
< 2 Scăzut 60+